Colani - van het vliegtuig terug naar de grond

Het idee om de beroemde Duitse ontwerper Luigi Colani een tapijtcollectie te laten ontwerpen was het geesteskind van de directeur van GRUND, Jiří Grund. "Ik vind het leuk hoe brutaal je bent. Stap in de auto en kom morgen naar me toe," antwoordde de ontwerper aan de telefoon. Zo begon de samenwerking tussen het Tsjechische merk GRUND en de wereldberoemde ontwerper.

colani10_25032024_2

Wie is Luigi Colani?

Luigi Colani staat bekend als de grondlegger van het zogenaamde biodesign vol ronde, organische vormen. "Mijn wereld is rond" was een favoriete slogan van de in Berlijn geboren ontwerper. Toen een journalist de ontwerper vroeg of hij iets hoekigs in huis had, was zijn antwoord simpelweg "Nee".

In een stijl die zijn tijd vaak vooruit was, ontwierp Luigi Colani auto's, camera's en het eerder genoemde vliegtuig. Hoewel hij zelf een van de grondleggers van biodesign was, zijn vandaag de dag veel van 's werelds belangrijkste ontwerpers en architecten toegewijd aan deze stijl. Architect Zaha Hadid is een van hen. Hoewel Luigi Colani in 2019 is overleden, leven zijn ontwerpen voort. Bijvoorbeeld in de vorm van de uitgebreide GRUND vloerkledencollectie, die zijn iconische handtekening draagt.

colani10_25032024_3

Colani 2 van dichtbij

De Colani 2 tapijten met serienummer 2 ontkennen de Japanse invloed niet, afgezien van de fascinatie voor ronde vormen. Luigi Colani woonde en werkte enige tijd in Japan. Hij ontwierp onder andere de legendarische T90 camera voor Canon.

De Colani 2 badtapijten worden, net als de collectie, met de hand genaaid. Ze gaan door verschillende machines, zoals de noodzakelijke oven met antisliplaag, om ervoor te zorgen dat elk GRUND vloerkleed zo veilig mogelijk is. Zeven mensen zijn betrokken bij de productie van één Colani 2 vloerkleed. Het handwerk duurt ongeveer 3 uur, maar het duurt een hele maand van de eerste stap tot het afgewerkte tapijt.

De Colani 2 tapijten in rood, antraciet en zacht wit zijn verkrijgbaar in slechts 3 kleuren. Ze kunnen worden gebruikt om woonkamers, slaapkamers en badkamers te verfraaien. De antraciet of witte versie past goed bij minimalistische stijlen. Rood is perfect voor industriële interieurs. Uitzonderlijk design hoeft niet alleen te dienen om onze blote voeten te verwarmen. Het tapijt past ook aan de muur, waar het als kunstwerk kan worden gebruikt.