HET WIL...WARME VOETEN

Over klassieke slagzinnen gesproken, als we de meest voorkomende slagzin van Tsjechische oma's zouden moeten kiezen, zouden de topposities betwist worden door "Goh, je bent al volwassen", "eet op, je wordt toch moe" en "kleed je aan zodat je geen kou vat van mijn voeten". De eerste twee lijken misschien wat onbetrouwbaar, vooral als we in de veertig zijn en overgewicht hebben. Er schuilt een grote waarheid in de derde. 

Verkoudheid aan de voeten kan leiden tot een hele reeks gezondheidscomplicaties, van gewrichtspijn tot blaasontsteking en nierontsteking. We worden er het meest aan blootgesteld in de wintermaanden, wanneer de vloer van het huis veel kouder is dan op andere momenten. De oplossing is natuurlijk vloerverwarming. Dit vergt echter een aanzienlijke investering en een uitgebreide verbouwing. Het is daarom zeker geen oplossing voor iedereen.

WE KENNEN HET RECEPT AL SINDS DE PREHISTORIE

nohy-v-teple_19022023_1

Natuurlijk lopen we het meeste risico in de badkamer. Als we onszelf schoonmaken, trekken we alles uit, inclusief onze warme wintersokken. Als we niets warms hebben om op te staan als we in en uit bad of onder de douche stappen, kunnen we in de problemen komen. De oplossing is zo eenvoudig. Badmatten vormen een logische overgang tussen blote voeten, die anders op een koude badkamervloer zouden stappen, en de wasplaats waar ze vervolgens worden verwarmd. Dit is geen nieuwe ontdekking. Kussentjes van dierenhuid en tapijten bestaan al sinds de prehistorie. Toen al wisten mensen dat een koude ondergrond niet goed voor ons was, en dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd.

HOGER IS DICHTER BIJ ONS

nohy-v-teple_19022023_2

In tegenstelling tot prehistorische pelzen zijn de tapijten van vandaag menselijk en tot in de puntjes doordacht. Ze isoleren goed tegen de kou, met zowel een hoge als een lage pool. Toch geven we in de winter de voorkeur aan de hogere. Voeten worden sneller koud. Zachte, hogere vezels, die prettig zijn om je voeten in te wikkelen, kunnen dit beter voorkomen. Twee centimeter is voldoende.

WARMTE EN VEILIGHEID

nohy-v-teple_19022023_3

Het voordeel van de mat van vandaag is ook het antibacteriële oppervlak, waar prehistorische jagers alleen maar van konden dromen. Koude voeten in de winter worden vaak vervangen door oververhitting, wat de groei van verschillende schimmels en bacteriën bevordert. Een antibacterieel oppervlak maakt blote voeten veiliger, zelfs als er meer blote voeten op het tapijt liggen.     

WINTER INSPIRATIE

nohy-v-teple_19022023_4

We zouden ons niet zijn als we aan het eind niet met een arm vol winterinspiratie naar je toe zouden komen. Naast tapijten vol winterse kleuren hebben we tapijten van biologisch katoen toegevoegd om de natuur op haar mooist in huis te halen. De warme kleuren dragen bij aan het gevoel van warmte waar we in de winter het meest naar verlangen.